lauantai 3. lokakuuta 2015

Lähtöfiiliksiä

Jos lampaat keritään ennen kuin ne viedään teuraaksi, olo on kuin teuraaksi menossa olevalla lampaalla, joka on hyväksynyt kohtalonsa. Joka jäähyväinen tuntuu siltä kuin luopuisin kuuliaisesti vielä yhdestä lämpimästä kerroksesta.

Tässä lähdössä ei ole mitään muuta kivaa tai jännää kuin se, että sitten se on tehty. Siltä tuntuu tänään.

On totta, että yhtenä päivänä tunsin helpotuksen ailahduksen koittaessani saada Myyn jalkaa osumaan sisälle kumppariin, jota en ollut jaksanut poistaa kurahousujen lahkeesta: ei ainakaan tätä.

Mutta mitä vaivaa on jostain kerrospukeutumisesta verrattuna siihen, että palaa paikkaan, josta halusi lähteä? Muukalaiseksi. Kauas omistaan.

En nyt jaksais yhtään sellaista elämää, johon olen tiistaina menossa.

Asiaa ei auta, että olen tehnyt liikaa töitä ja Universumi lähettelee apokalyptisiä merkkejä: patojärvi Macholandian kodin vieressä on kuivunut halkeilevaksi kraateriksi, kansat vaeltavat ja idiootit pukeutuvat lakanoihin. Alan kohta käyttäytyä niin kuin nuoruuden ihastuksen kaverin mummo, joka alkoi pitää Mauno Koivistoa huumeparonina luettuaan päivän lehdestä kaksi uutista, joista toisessa kerrottiin kolumbialaisista huumekartelleista ja toisessa Koiviston valtiovierailusta olikohan nyt Brasiliaan.

Edellisten koko maailmaa koskevien viestien lisäksi Universumi on lähettänyt myös luonteeltaan yksityisiä viestejä. Siitä olisi parempi, jos meidän tavarat eivät lähtisi Macholandiaan. Lisäksi se oli peukaloinut pankkikorttini magneettiraitaa ja saanut suljettua kortin debit-puolen.

Puuh. Aika näyttää, miten tämän blogin käy. Toisaalta olisi hyvä purkaa mieltä ja kuulla muiden ajatuksia. En kuitenkaan usko, että on hyvä käydä puolijulkisesti läpi prosessia, johon kuuluu puolison kotimaan, perheen, ystävien ja kulttuurin ainakin ajoittaista vihaamista.

Ainakaan en aio alkaa postailla pelkkiä valokuvia kirahveista ja kauniista koritöistä.


20 kommenttia:

  1. Kansa vaatii kirahveja :D Ei vaan, tsemppia matkaan. Kirjoita jos silta tuntuu (ja jos haluat jakaa ajatuksian tiedat miten saa yhteytta muhun).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitan saada jonkun kirahvipläjäyksen. Tähän saakka eläinkunnasta nähty eniten yöperhosia.

      Poista
  2. Voi ei, toivon hirveästi että jatkat kirjoittamista!! Tietenkin meitä kaikkia kiinnostaa paljon enemmän noiden yllämainitsemiesi asioiden ajoittaisen vihaamisen kommentointi kuin korityövalokuvat, mutta kaikki käy!
    T. Mirri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirri. Täytyy tehdä joku henk koht checklist, milloin vihaamisen kommentointi menee liian pitkälle 😊

      Poista
  3. Myös minä toivon että kirjoitat. Olet niin kaukana mutta tulit silti uniini viime yönä (olin nukkumassa pommiin mutta sä autoit mua heräämään. Ehdin töihin!). Voimia matkaan. Luulen että mulla olisi Suomeen palaamisesta jotenkin samanlainen fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olinpas huomaavainen tuon herätyksen kanssa. Oon ajatellut teitä paljon viime päivinä.

      Poista
  4. En ole koskaan aiemmin uskaltanut kommentoida, mutta nyt oli pakko. Toivottavasti kirjoitat jatkossakin. Tsemppiä matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset tsempeistä, tuntematon (?). Niitä tarvitaan.

      Poista
  5. Täältä yksi puoltoääni lisää blogikirjoittelun jatkamiselle. Laita päiväkirja vaikka salasanan taakse, jos julkinen kirjoittelu alkaa ahdistaa liikaa. Ymmärrän tietysti, jos päädyt toisenlaiseen päätökseen.

    Olet niin ikävässä tilanteessa, etten oikein tiedä, mitä sanoisin. Suoranainen viha on itsellekin tuttu tunne, joskin se nyt toisen (tai kaiken kaikkiaan kolmannen) ulkomaanvuoden aikana on hälvennyt. Onhan sitä monesti miettinyt, onko vika lähinnä itsessä vai onko vastoinkäymisiä ollut liikaa, kun jaksaminen on ollut koetuksella. Toisille kun tuntuu uuteen kotimaahan solahtaminen olevan paljon kivuttomampaa. Silloin olen miettinyt, mahtavatko he olla niitä kirahvien ja koritöiden postaajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mä luulen että sopeutuminen on myös luonnekysymys. Jotkut vaan sopeutuu helpommin. En oikein ymmärrä, miten olen tullut lähteneeksi sopeutumista vaativiin paikkoihin, koska mulle on aina ollut aika selvää, etten ole mikään solahtaja. Jo pienenä vähän inhosin sitä, kun käytiin kylässä ystäväperheen luona, ja siellä oli eri säännöt kuin kotona - jotenkin vähän pelottavat. Ja koulun kesäleirillä 8-vuotiaana sain niin pahat psykosomaattiset oireet (mahatauti, ja olikohan vielä kuumettakin) että äidin oli pakko hakea mut kotiin.

      Missä olet? Ja aiotko pysyä? Tsemppiä!

      Poista
    2. Luonnekysymyskin se varmasti on! Mulle taas kyläilyt ovat aina olleet mieluisia ja sopivalla tavalla jännittäviä, mutta pidempi oleskelu ja vieraiden sääntöjen ja toimintatapojen omaksuminen on vaikeaa. Yhdistelmä jääräpäisyyttä, joustamattomuutta ja ujoutta, luulen. En osaa heittäytyä uuteen kädet levällään kuten moni muu vaan lähestyn kaikkea hitaasti tarkkailemalla.

      Se onkin mielenkiintoinen kysymys, miten olet tullut lähteneeksi kauas ja hyvin erilaisiin kulttuureihin.

      Olen Perussa ja suunnitelma olisi pysyä täällä vielä 5-6 vuotta. En kuitenkaan tiedä, miten tässä oikeasti käy, koska vuodessakin ehtii tapahtua niin paljon. Suomeen vetävät perhe, ystävät, ilmainen koulutus, luonto ja puhtaus sekä elämän yleinen rauhallisuus tähän suurkaupunkikaoottisuuteen verrattuna, Toisaalta täälläkin on perhe ja ystäviä ja kohtalaisen hyvät työmahdollisuudet. Tuntuu, että täällä moni asia turhauttaa, mutta kovan työn ja vaivannäön vastapainona on tunne, että moni asia on mahdollinen. Ilmapiiri ei ole lannistava vaan inspiroiva.

      Kiitos tsempeistä ja kovasti voimia sinne uuteen elämänvaiheeseen!

      Poista
    3. Oi, Peru. Se vastaa mun mielessä ihan vähän Buenos Airesia - jotain vihreämpää aidan toisella puolella.

      Mun entisen Macholandielämän yksi läheinen ihminen on Limasta. Muutti täältä Eurooppaan vähän ennen meitä. (Ei tosin halua muuttaa takaisin Peruun, ehkä mun pitää tarkistaa tätä vihreämmän ruohon käsitystäni.)

      Mietin tuota kirjoittamaasi "moni asia tuntuu olevan mahdollinen" ja "ei lannistava". Täällä mulla jollain tapaa aika sama yleisfiilis. Ja samalla en osaa suhtautua siihen fiilikseeni pelkästään myönteisesti, sillä tosi moni asia siinä liittyy omaan etuoikeutettuun asemaani tässä yhteiskunnassa. Vähän sellainen syyllinen kaikkivaltiasolo. (myös tässä ajattelukuviossa paljon tarkistettavaa - jos ei muuten niin oman mielenterveyden kannalta
      ).

      Poista
  6. Kirjoitat ihanasti, kiitos blogistasi! Toivottavasti jatkat. Täällä kamppaillaan samantyyppisten tuntemusten kanssa (eka vuosi uudessa maassa menossa, miehen perässä muutin). Onnea matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymi. Voimia sinne missä oletkin! Olisi kiva kuulla lisää sinusta.

      Poista
  7. Ihanaa, tänään en vielä ollutkaan löytänyt aihetta nauruun. Kiitos äkäisen matkoilleen painuneen miehen, pullistelevan peräsuolen, laatikoita pursuvan parvekkeen ja uhmaikäisen yksinäisen viisivuotiaan.

    Puolison perheen ja suvun ajoittaisessa vihaamisessa ei ole mitään väärää. Eri asia sitten miten siitä voi kirjoittaa hienotunteisesti. Toivon kuitenkin kovasti, että löydät tavan jatkaa blogiasi. Sitä jäisi ikävä. Tsemppiä sinne jonnekin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin jättämässä sun blogiin kommentin, johon sisältyy hienotunteista kritiikkiä erästä sukulaista kohtaan 😊

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Näyttääpä hämärältä tuo "kirjoittaja on poistanut tämän kommentin". Selitys: Postasin vahingossa Empan kommenttiin vastauksen vielä tämän saman ketjun loppuun.

      Poista
  8. Moi Hilkka! Haastan sut mukaan #blogisitarinaan. Saanot loytyy mun blogista.

    VastaaPoista